Monesti meillä on toimintaa hidastavia tai jopa estävää rajoittavia uskomuksia, joita ennen välttämättä edes huomaa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi millaisia rajoittavat uskomukset ovat, miten ne vaikuttavat toimintaamme ja miten voimme vähentää tai jopa poistaa niiden vaikutuksen. 

Postauksen lopusta löydät linkin, josta pääset lataamaan uskomuksien poistoa vahvistavan motivaatio -huoneentaulun.

Rajoittavat uskomukset voivat hiipiä osaksi elämäämme huomaamatta ja saada siinä suuren merkityksen ja osan. Mikäli olemme kokeneet niitä lapsena tai emme ole saaneet riittävästi kannustusta, voimme olla taipuvaisempia rajoittavien uskomusten muodostukseen. Ihan samalla tavalla kun olemme oppineet muodostamaan niitä, voimme myös oppia pois niistä tiedostamisen ja mielen muovaamisen kautta. Luomalla uusia totuuksia itsestämme ja kyvyistämme alamme vahvistaa itsetuntoamme ja siten muovata muiden vaikutusta. 

Mistä rajoittavat uskomukset tulevat? 

Rajoittavat uskomukset ovat muiden luomia merkityksiä meistä, joihin alamme itse uskoa. Lapsena toistetut ”varo, sinuun voi sattua” tai ”” voivat saada meidät toimimaan pelokkaasti ja varoen liikaa asioita ja siten vähentämään heittäytymistä ja riskin ottoa. 

Toistuvat epäonnistumisen kokemukset tai torjumiseen opinnoissa tai työelämässä voivat saada meidät tuntemaan epätodellista alemmuudentuntoa, uskomaan että olemme jotenkin huonompia tai vähempiarvoisia kuin muut. Rajoittavat uskomukset voivat saada meidät myös epäilemään omaa kyvykkyyttämme tai osaamistamme ja siten ohjata meitä vähempään kuin oikea potentiaalimme on. 

Minun rajoittava uskomukseni on, etten menestyisi yrittäjänä, koska en osaa jotain tiettyä taitoa. Omalla kohdallani se tarkoittaa myyntiä ja erottuvaa markkinointia. Tämä on toisaalta ristiriitaista, koska olen saavuttanut molemmissa hyviä tuloksia tehdessäni niitä muiden lukuun. 

Rajoittavat uskomukset - jaa somessa

Miten muovata rajoittavia uskomuksia?

Rajoittavien uskomusten tunnistaminen oman elämänsä ohjaajina ja rajoittajina on yksi mahdollisuus lähteä poistamaan niitä. Jos et suoraan osaa nimetä niitä omassa elämässäsi, voit lähteä havainnoimaan niissä omassa toiminnassasi. Seuraavan kerran, kun mietit että et osaa tai pysty johonkin, kysy itseltäsi, johtuuko se aidosta epäonnistumisesta tilanteessa, jossa olet yrittänyt ja tehnyt parhaasi, vai oletuksesta että et pysty vai onko joku vain sanonut sinulle niin, tietämättä todellisuutta. 

Jos ja kun alat tiedostaa näitä rajoittavia uskomuksia, huomaat, ettei niillä ole todellisuuspohjaa ja voit siten muuttaa ajatustasi todellisista kyvyistäsi ja osaamisestasi. Rajoittava uskomus ei enää ohjaa tekemisiäsi ja ajatuksiasi kun uskaltaisit tekemään asioita, joista LUULIT, ettet osaa. 

Rajoittavat uskomukset

Lähde liikkeelle pienestä ja kerää onnistumisia. Näin vahvistat todellista käsitystäsi siitä, että osaat. Voi olla, että uskomus ei täysin poistu vaan ohjaa vielä tekemistäsi ja onnistumiseksi voi jäädä vajaaksi. Älä anna sen lannistaa vaan kokeile uudestaan, muuta tarvittaessa toimintasi hieman. Etsi sinulle oikea ja luontainen tapa toimia. Älä kuitenkaan lannistu tai anna valtaa ajatukselle, ettei osaisi tai pystyisi, koska se ei ole totta. 

Uteliaisuus toimii myös rajoittavien uskomusten poistajana. Suhtautuvalle avoimesti uusiin asioihin ja niiden kokeilemisen, voi alkaa huomata, mitä normaalisti jättäisi kokeilematta rajoittavien uskomusten vuoksi. Kokeile siis rohkeasti asioita ja katso, mitä siitä seuraa. Hyvä harjoitus tähän on sanoa kyllä KAIKKEEN seuraavan vuorokauden ajan ja toistaa tätä säännöllisesti. Siten pääset aivan uudenlaisiin mahdollisuuksien ajatuksiin kiinni. Tämän tai jonkin muun ajatteluasi muovaavan pienen harjoituksen myötä huomaat, miten elämäsi alkaa muuttua vapautuneemmaksi ja huomattavasti paremmaksi!

Liity mukaan Fortnite -postimme lukijaksi ja saat oman Motivaatio -huoneentaulupohjan. Valittavanasi on kolme erilaista, joko valmiit lauseet tai tyhjä pohja. Tulosta, väritä mieleiseksi ja tarvittaessa kirjoita tyhjään tilaan oma positiivinen, vahvistava lauseesi. Kiinnitä huoneentaulusi paikalle, josta näet sen joka päivä – mielellään monta kertaa.

Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram