Kun olet perustamassa blogia, tulee yhdeksi mietittäväksi, mihin alustalle blogin perustaisi. Vaihtoehtoja on monia, jokaisella on omat etunsa ja miinuksensa. Tämä blogialusta vertailu on tarkoitettu selkokieliseksi oppaaksi, jossa käymme läpi yleisimmät vaihtoehdot ja niiden hyvät ja huonot puolet.

Tässä postauksessa käymme läpi seuraavat:

  • wix
  • blogger
  • wordpress.com
  • wordpress.org

Ennenkuin suuntaat blogialusta vertailuun, pohdi hetki, mitä blogiltasi haluat, nyt ja tulevaisuudessa. Pieni pysähtyminen ja viisivuotissuunnitelman laatiminen ei ole ollenkaan pahitteeksi, voit säästää monta harmaata hiusta myöhemmin (kyllä, puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä).

Kun tavoite on selvä, voit alkaa asettamaan sitä ikäänkuin janalle tavoitteen haastavuuden mukaan. Wix ja blogger sopivat sinulle mainiosti, mikäli haluat olla enemmän sunnuntaikirjoittelija tai tehdä kovasti aktiivisesti työtä lukijoiden saamiseksi. Uudestaan ja uudestaan.

Jos haluat blogata tavoitteellisemmin, kenties saada sillä enemmänkin lisäansiota ja hyödyntää internetin tarjoamia mahdollisuuksia laajemmin ja helpottaa ”jalkatyötä”, kannattaa sinun suunnata suoraan WordPress -osastolle.

Toinen mietittävä asia on ulkoasun ja toiminnallisuuksien vahdollisuudet. Bloggerin mahdollisuudet ovat rajalliset ilman koodaustaitoa, muista palveluista löydät helpot ja visuaaliset sivunrakentajat, joista näet heti, miltä sivusi näyttää.

Blogialusta vertailu jaa somessa

Olen aikanaan lähtenyt liikkeelle Bloggerista, viimeisimmän blogger blogini olen perustanut yhtä projektia varten vuonna 2019 (nopea ja helppo, ilmainen myös omalle domainille). Olen tehnyt Wixillä jopa yrityssivuja ja sillä saa helppoa ja näyttävää nopeasti.

Silti nykyään suosittelen WordPressiä, mikäli tavoitteet ovat ammattimaisemmat. Koska siinä vaiheessa, kun huomaat muiden ominaisuuksien tulevan vastaan joko hakukoneoptimoinnissa (juu, ei välttämättä juuri nyt kiinnosta ollenkaan) tai ominaisuuksiltaan ja siirtoa alkaa miettimään, voi niitä harmaita hiuksia alkaa tulla. Postausten siirtäminen yksitellen on kuitenkin ihan aikaavievää.

Eli, mieti tavoitteesi ja toiveesi ja lue allaoleva blogialusta vertailu ennen päätöstä. Jos sinulle jää kysyttävää, kysy! Vastaan mielelläni, samalla voin oppia itsekin uutta näkökulmaa.

Wix

Wixin saat käyttöön ihan ilmaiseksi, kun domainissa on .wixsite.com -pääte. Oman osoitteen saaminen blogille tekee siitä maksullisen. Blogin perustaminen onnistuu viidessä minuutissa ja eikun julkaisemaan!

Blogger

Bloggerissa on ihan sama. Jos sinulla vielä on jo gmail -osoite, löydät bloggerin suoraan yhdeksän pisteen valikosta googlen etusivulla. Nimeät vain blogisi, valitset ulkoasun ja julkaiset ensimmäisen postauksen!

Bloggerissa voit muokata ulkoasua valitsemalla valmiista pohjista sekä säätää värimaailmaa. Saat lisättyä sinne kuvia, linkkejä, kirjoituksesi. Blogger toimii hyvin pesurblogina, jos haluat kirjoittaa pääasiassa kirjoittamisen ilosta. Bloggerin kehittäminen on lopetettu useampi vuosi sitten, joten uusia ominaisuuksia tai osittain nykyaikaisiakaan ei ole odotettavissa. Bloggerin ehdoton etu on sen google -kytkös, joka ainakin aiemmin on hieman näkynyt hakukonenäkyvyydessä.

WordPress.com

WordPress.comin saat käyttöön yhtä helposti kuin bloggerin. Käyttöliittymä näyttää ehkä hieman insinöörimäisemmältä johtuen jo sen väreistä, mutta se avaa sinulle jo enemmän mahdollisuuksia. Sinulla on myös pääsy osittain WordPressin kattaviin lisäosiin. Kuitenkaan kaikki ominaisuudet ja lisäosat eivät ole käytettävissä.

Jos haluat käyttöön oman blogiosoitteen (n 80€/vuosi), sen saat käyttöön lisämaksusta, kuten monia muita ominaisuuksia. Kuitenkaan kaikkia ominaisuuksia et saa käyttöön edes ostamalla.

WordPress.org

WordPress.org ladataan itselle ja asennetaan webhotelliin, eli sinun ohjelmistosi majoitetaan hotellihuoneeseen, jonka ikkunan läpi muut voivat sitä katsella.

Monet webhotellit tarjoavat yhden klikin asennuksia wordpressille, joten asentaminen voi olla hyvinkin helppoa! Asetusten laittaminen ja oikeiden lisäosien haaliminen voi olla aikaavievää, jos sitä ei ole ennen ollut, mutta ei mitenkään mahdotonta.

Jos kaipaat apua joko WordPress -blogin perustamisessa tai jo mihin tahansa palveluun perustamasi blogin läpikäynnisssä, tsekkaa meidän palvelut!

Hintoja

  • Domain: .fi alk 9€, .com tai .net alkavat muutamasta eurosta
  • Webhotellien hinnat alkavat 3€ ylöspäin. Webhotellin valinnassa kiinnitä huomiota muutamiin asioihin. Tarvitsetko suomenkielistä asiakaspalvelua? Jos keräät esim. sähköpostilistaa, ovatko palvelimet missä? EU ulkopuolinen luovutus tulee huomioida tietosuojaselosteessa.
  • WordPressiin tarvitset teeman eli ulkoasun. Ilmaisellakin pärjää, hinnat 0€-500€

Lämmin suositus domainien ja webhotellien hankintaan Domainhotelli.fi:stä *affiliatelinkki* . Jos tilaat ko linkistä, saat tekemäni suomenkielisen opasvideon WordPressin asentamiseen sekä alennuksen palvelustamme tai ilmaisen blogi/verkkosivukonsultaation.

Toivottavasti blogialusta vertailu oli sinulle hyödyllinen ja sait selkokielistä apua valintasi tueksi. Jos joku jäi mietityttämään, kuulisin kysymyksesi mieluusti! Laita postia minna@mutsiduunissa.fi

Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram